ΤΣΙΚΟΥΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Πτυχιούχος Ηθοποιός από το Υπουργείο Πολιτισμού με Άριστα. Γεννήθηκε το 1987 στον Τύρναβο Λαρίσης. Αποφοίτησε από το τεχνικό Λύκειο Τυρνάβου στο τμήμα “Συντήρηση – Αποκατάσταση Έργων Τέχνης” με βαθμό άριστα (20). Στα μαθητικά του χρόνια υπήρξε μέλος της παιδικής χορωδίας του Ωδείου Τυρνάβου και αργότερα του Μουσικού Συλλόγου Τυρνάβου, με τον οποίο έχει συνεργαστεί και ο μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας. Είναι πτυχιούχος Μηχανικός Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτιρίων από το Α.Τ.Ε.Ι  Πατρών. Στα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε μέλος της θεατρικής ομάδας του Παν/μίου Πατρών (ΠΟΦΠΠ) και συμμετείχε σε διάφορες παραστάσεις καθώς και σε εργαστήριο 20 ωρών με θέμα Ανάπτυξη Εκφραστικών Μέσων μέσα από το Θεατρικό Παιχνίδι με τον Στέλιο Βγαγκέ. Παράλληλα ασχολήθηκε με το χοροθέατρο, τον σύγχρονο χορό στην σχολή χορού Dancarte της Τατιάνας Λοβέρδου, καθώς και το Hip Hop – Popping χορό με την ομάδα των ΠΟΦΠΠ. Μετέπειτα, φοίτησε στο πρώτο έτος της Ανώτερης σχολής Δραματικής Τέχνης «Εμπρός – Θέατρο Εργαστήριον» (η οποία σταμάτησε την λειτουργία της για οικονομικούς λόγους) κι αργότερα μετεγγράφηκε στην Ανώτερη σχολή Δραματικής Τέχνης «Ιάκωβος Καμπανέλλης» του Δήμου Αγίας Βαρβάρας από την οποία αποφοίτησε το 2015. Στην σχολή “Ιάκωβος Καμπανέλλης” συμμετείχε στην παράσταση «Τα καινούργια ρούχα του Βασιλιά» σε σκηνοθεσία και διασκευή κειμένου Θεόδωρου Εσπίριτου.

Έχει παίξει στις εξής παραστάσεις: «Τέσσερις εικόνες αγάπης» του Lukas Bärfuss σε σκηνοθεσία Μαρία Καλλιαμβάκου (Πάτρα). «Ένα παράξενο απόγευμα» του Αντώνη Δωριάδη σε σκηνοθεσία Βασίλη Κονταξή (Αθήνα). «Η Πανσιόν» της Ευτυχίας Δρακοπούλου σε σκηνοθεσία Χρήστου Ράντου (Αθήνα). «Οδός Λέψιους 10, ο κ Καβάφης δεν μένει εδώ» σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιάγκου Ανδρεάδη (Αθήνα). «Cyclops Survival« (διασκευή του «Κύκλωπα» του Ευριπίδη) σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάγκου Ανδρεάδη υπό την αιγίδα του Ελληνικού Φεστιβάλ 2013 στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. «Μαουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, θεατρική μεταφορά κειμένου: Στέλιος Μάινας – Θέμης Μουμουλίδης – Κάτια Σπερελάκη, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη (θέατρο “Badminton”, Αθήνα). «Καιομένη» του Γιον Φόσσε σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή, (θέατρο “Σημείο”, Αθήνα). “Και ζήσαμε εμείς καλά…” (διασκευή 7 παραμυθιών των αδελφών Γκριμμ) σε σκηνοθεσία και διασκευή κειμένου Κοραλίας Τσόγκα (Αθήνα). Ερωτόκριτος” του  Βιτσέντζιου Κορνάρου,  σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή στο Θέατρο Κ.Κ.Α.Χ. (Αθήνα). Αναμείνατε στο ακουστικό σας”, του Hal Salwen σε σκηνοθεσία του Γιάννη Παπαγιάννη στο Θέατρο Φάμπρικα (Αθήνα).   Under – Κρυμμένες Φωνές” παράσταση – σχόλιο με θέμα την μετανάστευση και το προσφυγικό σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή, (θέατρο “Σημείο”, Αθήνα). “Ποιος φοβάται την Μάρθα και τον Tζωρτζ;” μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη στους δύο ήρωες του έργου “Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ;” του Έντουαρντ Άλμπυ, σε σκηνοθεσία, διασκευή και συρραφή κειμένου των Δανάη Μπερή και Δημήτρη Τσικούρα, μουσική διδασκαλία του Νίκου Βασιλείου και σκηνοθετική επιμέλεια του Γιάννη Καραχισαρίση, (Αθήνα). “Ρεμπέτικο Μυστήριο” στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Λαϊκή Όπερα σε σκηνοθεσία και λιμπρέτο του Κώστα Φέρρη και μουσική της Θέσιας Παναγιώτου. Αντεροβγάλτης” aστυνομική θεατρική σειρά από την ομάδα Νοσταλγία σε σκηνοθεσία και κείμενο του Γιώργου Σίμωνα στο Θέατρο Rabbithole (Αθήνα). Τέλος, έχει συνεργαστεί (120 ώρες προβών) με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό και τον Τάσο Καραχάλιο για παράσταση devised πάνω στην ιστορία της Ελλάδας, στο Θέατρο Pantheon (Αθήνα), οι οποίες διεκόπησαν από την παραγωγή για οικονομοτεχνικούς λόγους.

Έχει παίξει στις εξής χοροθεατρικές παραστάσεις: Avis d’ audition” των γάλλων χορογράφων Annie Vigier & Franck Apertet (les gens d’Uterpan) σε συνεργασία με την documenta 14, στο Θέατρο Tέχνης Κάρολος Κουν. Μακούς;” και “Circle or Not?” από την diZgravity dancetheater Company. “Living Amongst Mirrors της OONO Organisation σε χορογραφία της Tania Economo. Bound” και “Carousel”  από την Footsteps Dance Company. Τέλος, είναι μέλος της Εξ’ αφορμής Dancetheater Company των Tania Economo και Μίρκα Κρεστενίτη με τους οποίους βρίσκεται σε πρόβες για την παράσταση “ΑΛΦΑ” η οποία θα παρουσιαστεί τέλη Απρίλη 2017 στο Πόρτα.

Έχει παίξει στις εξής ταινίες μικρού μήκους: «Πίσω από διάφανο τοίχο» σε σκηνοθεσία Αντρέα Θωμόπουλου, Ροσινάντες σε σκηνοθεσία Μικέ Γλύκα, Τα κορίτσια της Θάλασσας σε σκηνοθεσία Σήφη Μάινα. It doesn’t matter” σε σκηνοθεσία Rafael Rosario. Τέλος, συμμετείχε σε γυρίσματα, στο Παν/μιο Πατρών, με παρουσίασή τους σε σεμινάριο έρευνας ανθρώπινων συμπεριφορών σε απροσδόκητες καταστάσεις.

Έχει παρακολουθήσει τρίμηνο εργαστηριακό πρόγραμμα με θέμα Το Αρχαίο Δράμα Σήμερα από το Κέντρο Κλασικού Δράματος και θεάματος (ΚΕΔΡΑ) του Παντείου Παν/μίου και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με υπεύθυνος προγράμματος τον Γιάγκο Ανδρεάδη. Καθώς κι εργαστήριο 20 ωρών με θέμα Εισαγωγή στην τέχνη της Επιτέλεσης (Performance), από την Πειραματική Σκηνή -1 του Εθνικού Θεάτρου σε συνεργασία με την documenta 14 και την Ύλη[matter] HYLΕ της Γεωργίας Σαγρή. Τέλος, από το 2015 είναι μέλος πολυφωνικής τραγουδιστικής ομάδας με υπεύθυνο τον μουσικό Ανρί Κεργκομάρ.

 

Leave a Reply