Αλφα: Ένα ταξίδι ανίχνευσης στα «Τέσσερα Κουαρτέτα» του Έλιοτ

Αλφα: Ένα ταξίδι ανίχνευσης στα «Τέσσερα Κουαρτέτα» του Έλιοτ

Οι Εξ’Αφορμής παρουσιάζουν την νέα τους δουλειά στο θέατρο ΠΟΡΤΑ τον Απρίλιο.
Ποίηση και χορός εξερευνούν χέρι χέρι τον άνθρωπο μέσα στο χρόνο στο έργο «Τέσσερα Κουαρτέτα» του Τ.Σ. Έλιοτ.
Στόχος των Εξ’ Αφορμής είναι να συναντηθούν επί σκηνής τρεις τέχνες εκείνη του λόγου, του χορού και της μουσικής. Στις 20 Απρίλιου του 2017 θα παρουσιάσει την καινούργια του παραγωγή με τίτλο «ΑΛΦΑ» στο ΠΟΡΤΑ. Την σκηνοθεσία υπογράφει η Μίρκα Κρεστενίτη, με χορογράφο την εμπνεύστρια του «ΑΛΦΑ», Αντωνία Οικονόμου. Μαζί τους θα βρίσκονται 13 ταλαντούχοι χορευτές και ηθοποιοί. Το «ΑΛΦΑ» είναι μια διασκεύη πάνω στο ποιητικό έργο «Τέσσερα Κουαρτέτα» του Τ.Σ. Έλιοτ. Η παράσταση είναι ένα ταξίδι, ένα ταξίδι ανίχνευσης. Μέσα από αυτό το ταξίδι διερευνάται και αναλύεται, ενώ παράλληλα δοκιμάζεται, με εργαλεία το χορό και την ποιήση του Έλιοτ, μια από τις επανεμφανιζόμενες έννοιες στην ιστορία της ανθρώπινης ανίχνευσης: η έννοια του χρόνου. Όλη η παράσταση ξετυλίγεται γύρω από ένα installation το οποίο είναι στο μέγεθος της σκήνης. Οι χορευτές καλούνται να αλληλεπιδράσουν με την εγκατάσταση καθώς αυτή παίζει κομβικό ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής του έργου. Την εκτέλεση παραγωγής έχει αναλάβει η Αντωνία Οικονόμου.

ΤΟ ΕΡΓΟ
Τα «Τέσσερα Κουαρτέτα» του Τ.Σ. Έλιοτ είναι ένα συνθετικό έργο με μουσικότητα και δύναμη. Με κίνηση και λόγο βαθύ, μέσα απο αλληγορίες της εξωτερικής ζωής, φτάνει στην ουσία της ύπαρξης και του σκοπού της ζωής, συνοψίζοντας το σύνολο της ανθρώπινης περιπέτειας. Ο Έλιοτ με την ποιητική του πρόζα στέλνει ένα μήνυμα με ένα τρόπο σχεδόν προφητικό. Ένα μήνυμα για την αλλαγή που χρειάζεται τόσο πολύ η ανθρωπότητα. Δεν μπορεί όμως αυτή η αλλαγή να επιβληθεί εξωτερικά, παρά μόνο να επιτευχθεί μέσα από κάθε άτομο. Ο συγγραφέας υπογραμμίζει ότι η Γνώση, η εσωτερική πορεία και η αυτοσυγκέντρωση είναι το μυστικό της ανθρώπινης υπόθεσης στην εξέλιξη της. Διατυπώνει την ανάγκη της επιστροφής του ανθρώπου στις πρωταρχικές πηγές μετά από το τέλος μιας μακριάς και γεμάτης περιπέτειας-περιπλάνησης. Πάλι η πρώτη Αρχή. Αυτήν την περιπλάνηση βιώνει η ηρωίδα του «ΑΛΦΑ» αρθρώνοντας την ποίηση του Έλιοτ.

Η ΜΟΥΣΙΚΗ
Η μουσική της παράστασης αποτελείται από το Οriginal Soundtrack «ΑΛΦΑ», το οποίο δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της παράστασης, από τους: Πιλάβιος Παντελής (Lancaster University), Γουάστωρ Νικόλας (Trinity Laban), Γουάστωρ Ιάσωνας (S.U.N.Y Purchase) και από την πρωτόλεια μουσική του Sound Engineer Milad Halvei. Το Οriginal Soundtrack θα εκτελείται ζωντανά επί σκήνης.
Ημερομηνίες Παραστάσεων
20-21/27-28 Απριλίου
Με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ
και της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Μίρκα Κρεστενίτη
Xορογραφία: Αντωνία Οικονόμου
Κείμενο: «Τέσσερα Κουαρτέτα» Τ.Σ. Έλιοτ
Μετάφραση: Έφη Αθανασίου
Εκδόσεις: ΙΚΑΡΟΣ
Δραματουργική Επιμέλεια: Μίρκα Κρεστενίτη
Installation: Έλλη Αντωνίου
Κουστούμια: Χρήστος Μπουμάκης
Σκηνικά: Δάφνη Πανοτοπούλου
Φωτισμοί: Αντωνία Οικονόμου
Original Score: Παντελής Πιλάβιος
Νικόλας Γουάστωρ
Ιάσονας Γουάστωρ
Milad Halvei
Βοηθός σκηνοθέτη: Ζέτα Ξαφάκη
Εκτέλεση Παραγωγής: Αντωνία Οικονόμου
Βοηθός Παραγωγής: Χρήστος Μπουμάκης
Υπεύθυνοι Επικοινωνίας: Digital Work Experts
Φωτογραφία: Ευάγγελος Καραλής
Ερμηνεύουν: Ζέτα Ξαφάκη, Δημήτρης Τσίκουρας, Χρώματα: Γιάννης Μήτσος, Νικόλας Καλύβας, Παύλος Πιερόπουλος, Χριστίνα Γαζή / Αντωνία Οικονόμου, Κορυφαία: Ξένια Ταμπούρλου,
Χορός: Αγγελική Αναργύρου
Ιωάννα Κερασοπούλου
Παναγιώτης Πολίτης
Ραφαέλα Πετράι
Σοφία Κουρτέση
Φλώρα Καραβελατζή

Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/ta-tessera-kouarteta-tou-eliot-sto-theatro-porta

 

Leave a Reply